Ватиканските музеи отново отвориха за посетители

Ватиканските музеи отново отвориха за посетители
4 Юни 2020

Ватиканските музеи отвориха отново своите врати да посетители, след тримесечно затваряне, заради Covid-19. Преди това винаги е имало дълга редица туристи, които чакат търпеливо да влязат в зашеметяващите музеи, в които се помещават едни от най-големите ренесансови шедьоври в света, както и древни римски и египетски артефакти. Докато бяха затворени, като много други културни институции по целия свят, музеите предложиха на хората шанс да разгледат вътре с онлайн виртуални обиколки на най-известните му параклиси и зали.

Тъй като границите все още са затворени и движението из Италия е забранено, първите посетители са римляните, които сега ще имат възможност да разгледат шедьоврите в музеите на спокойствие, което друг път за тях е почти невъзможно заради множеството чужди туристи.

За да може управата на музеите, сред които е и световноизвестната Сикстинска капела, да контролира броя на посетителите, те ще трябва да резервират билетите си предварително. В замяна на това се отменя стандартното доплащане за резервация в размер на 4 евро. Цената на стандартния билет е 17 евро.

От 3 юни е разрешено свободно движение в цялата страна и границите ще се отворят отново за някои европейските страни, така че във Ватикана очакват повече туристи. Само миналата година те бяха посетени от 7 милиона души и генерираха 100 милиона евро печалба.

Прочетете още