Учени доказаха защо ароматът му е толкова неустоим и още любопитни факти за шоколада

Учени доказаха защо ароматът му е толкова неустоим и още любопитни факти за шоколада
27 Май 2019

Вероятно сте изпитвали усещането от момента, в който поставите шоколадово блокче в устата си как вкуса му е толкова опияняващ, че не ви се иска да спирате. Това не е признак за пристрастяване към шоколада, а съвсем нормален ефект от химична реакция. Специфичният аромат на шоколада е достатъчен, за да накара дори най-дисциплинираните хора да задоволят желанието си и да хапнат няколко парчета.

Екип от учени на University of Munich направиха мащабно проучване, за да изследват този феномен. В крайна сметка те доказват, че вкуса на шоколада се дължи на  химикал, който е отговорен за придаването на свежия аромат на розите. Допирът на съставката с устните е директната причина да обожаваме да похапваме шоколад. Трябва да допълним, че изпечените какаови зърна са изключително богати на бета-йонон, който се среща в парфюми и етерични масла. Проучването им също така доказва, че шоколада активира повече от 900 различни рецептора в горната част на ноздрите ни, което ни кара да жадуваме за допълнително количество от любимото ни лакомство.

Ето още супер любопитни факти за шоколада:

► Шоколадът е натурално обезболяващо

Всеки път, когато парченце шоколад попада в нашия стомах, съдържащото се в него какао предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашия мозък. Това е така, защото се изработва допълнително количество ендорфин и се активират центровете на удоволствието в мозъка, което дори може да доведе до понижаването на реални болезнени усещания.

► Разтапянето на парченце шоколад в устата носи по-приятни усещания, отколкото целувката

През 2007 година изследователи от Университета в Съсекс изследвали честотата на сърдечните съкращения и мозъчни вълни при 20 двойки по време на целувка, а след това по време на хапване на шоколад. Във всичките случаи шоколада в устата предизвиквал по-интензивна реакция, отколкото чуждият език!

► Прави кожата да изглежда по-млада

Немски изследователи предположили, че флавоноидите в шоколада поглъщат ултравиолетовата светлина, което реално помага в защитата на кожата от стареене и увеличава притока на кръв. В крайна сметка това довежда до подмладяване и подобряване изгледа на кожата.

► Източник на енергия

Съдържанието на кофеин и теобромин в шоколада повишава нивото на нашата енергия. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече енергия получаваме. И за разлика от всички енергийни напитки, шоколадът не довежда до рязък спад на енергията след няколко часа.

► Употребата на шоколад била осъждана от католическата църква

Зад действието на шоколада се криела магия и съблазън, а любителите му се смятали за богохулници и еретици. Вероятно в това има нещо вярно, нали?

► Повишава либидото

Според италиански изследователи, жените, които редовно хапват шоколад имат по-активен сексуален живот. При тях е забелязано по-високо ниво на възбуда и удовлетворение от секса.

Прочетете още