Полезните свойства на мандарините

Полезните свойства на мандарините
1 Декември 2022

В сезона на мандарините, нека разгледаме техните положителни качества, защото те притежават дълъг списък от такива.

Макар по-малки по размер от портокалите, те са няколко пъти по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти като витамините С и А, магнезий, селен, бета каротин и лутеин комплекс. Съставът им ги превръща в полезно средство срещу редица заболявания. Препоръчват се при храносмилателни проблеми, както и при липса на енергия в организма. Освен това, мандарината е средство-ускорител на режима за намаляване на телесно тегло и мазнини. Установено е, че при консумация на плода се редуцират до 59% от телесните мазнини за един месец. Изключително благоприятно въздейства и на черния дроб. Помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини.

В 100 г мандарини се съдържат и 35 килокалории, 81,4 г вода, 17 г захари, 42 мг витамин, 32 мг калций, 210 мг калий, малки количества В1, В2, РР и каротин.
В плода се намира и пектин - разтворимо влакно, което спомага за повишаване движението на червата, контролира нивото на холестерола и кръвната захар.
Хесперидинът, който се съдържа в големи количества в мандарините, особено във вътрешната част на кожата, има антиоксидантно и противовъзпалително действие върху клетките и тъканите, като по този начин помага за предотвратяване на преждевременното стареене и формирането на ракови клетки.

Перфектна храна за хората, които искат да свалят килограми, тъй като имат свойството не само да ни засищат, но и изпълват с енергия. Мандарините са много подходяща храна и след тренировка, тъй като дълбоко хидратират тялото ни и го подхранват на клетъчно ниво.

Кората от мандарините може да бъде добавена към вода и/или чай, за да се придадат допълнителни антибактериални и лечебни свойства. От тях може да се изцеди превъзходен фреш, който е пълен с невероятен набор от нутриенти и лечебни ползи. Мандарините се съчетават чудесно с ягоди, сини боровинки и малини и могат да бъдат добавяни към смутита и салати.

Благодарение на полезните си качества, мандарината помага и за изграждането на силна имунна защита срещу зимните вируси.

Прочетете още