Отбелязваме Деня на шоколада

Отбелязваме Деня на шоколада
7 Юли 2019

7 юли е обявен за Европейски ден на шоколада. Датата е избрана, защото точно по това време през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.

Древната цивилизация на Ацтеките наричали какаовите зърна ''храна за боговете'' и ги използвали като платежно средство. Днес шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от скорошно проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад следобед може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, които ни хващат по това време от деня. То вдига кръвната захар и ободрява ума.

13-ти септември пък е обявен за Международен ден на шоколада, учреден е в Америка, празнува се по цял свят и за никого не е проблем, че се дублира със 7-ми юли или с който и да е друг ден, посветен на шоколад. :-)

Прочетете още