Оптимизмът удължава живота

Оптимизмът удължава живота
7 Октомври 2019

Понеделнишки, нека започнем работната седмица с доза оптимизъм, ето защо:

Според учени от Харвард, жените с положителната нагласа живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пневмония - за разлика от по-депресираните си връстнички. Материалът, публикуван в "American Journal of Epidemiology" е въз основа на проучване, проведено в САЩ и Дания.

Учените смятат, че такива "плюсове" на оптимистично настроение са свързани с факта, че хората, които се чувстват добре, са по-малко склонни да придобиват лоши навици и да водят нездравословен начин на живот, отколкото хората, които са депресирани. Това, според авторите на статията, трябва да насърчи здравните власти на САЩ не само да насърчават здравословния начин на живот и да минимизират рисковете от болести, но и да помагат на хората да поддържат положително отношение към нещата от живота.

Според друго - по-ранно изследване в САЩ, хората, които като цяло търсят положителната страна на нещата, живеят по-дълго. Оптимистите по-лесно контролирали емоциите си и в по-голяма степен са защитени от ефектите на стреса.

Изследването заключва, че жените и мъжете, които имали положително отношение към събитията в живота им, регистрирали с 11 до 15 процента по-дълъг живот.

Затова се научете да бъдете оптимисти. Научете се да търсите добрите неща. Тогава вашият живот действително ще стане по-добър!

Прочетете още