Нов дървесен вид е кръстен на Леонардо ди Каприо

Нов дървесен вид е кръстен на Леонардо ди Каприо
10 Януари 2022

Нов дървесен вид е наречен на името на американския актьор Леонардо ди Каприо в знак на благодарност към кампания на носителя на "Оскар" срещу изсичането на горите, съобщават от Кралската ботаническа градина в Лондон.

Вечнозеленото дърво с големи жълто-зелени цветове, което е открито в камерунската гора Ебо, е първият нов вид, официално наименуван през 2022 г. от ботаниците от прочутите градини в лондонския квартал Кю. Дървото, на което е дадено научното име Uvariopsis dicaprio, е признание за работата на холивудския ас за предотвратяване на сечта в застрашената гора, където е открит да расте единственият известен екземпляр от него.

Снимка: Лорна Маккинън / RBG Kew

Леонардо ди Каприо е откровен защитник на околната среда от доста години. Той пътува по целия свят, за да се запознае отблизо с последиците от климатичните промени, среща се с ключови световни лидери и учени, за да потърси възможните решения, активно използва социалните медии и прави документални филми, за да алармира за проблемите в следствие на изменението на климата. Събира и дарява милиони долари чрез своята екологична фондация, в помощ на борбата с глобалната климатична криза. А след като през 2020 г. Камерун даде разрешение за сеч в девствения резерват за дива природа, той проведе кампания в социалните мрежи и концесията беше отменена месеци по-късно от президента на Камерун Пол Бия, "със сигурност отчасти благодарение на неговата подкрепа", пишат учените в онлайн списанието PeerJ.

"Много ценим подкрепата, която Лео ни оказа в кампанията за защита на Ебо миналата година, така че ни се стори подходящо да го почетем по този начин", казва Мартин Чийк, който ръководи екипа за Африка в отдела за идентификация и наименования на Кю.

Uvariopsis dicaprio е временно включен в списъка на критично застрашените видове. Единственият известен екземпляр, който е висок 4 метра и има само мъжки цветове, е открит до пешеходен участък, казват учените.

Учените в Кю дават имена на нови видове растения и гъби вече повече от 150 години. Не е необичайно видове да бъдат кръщавани на известни личности. Карибски ракообразен паразит е кръстен на Боб Марли, австралийска конска муха е кръстена на Бионсе, а жаба е кръстена на принц Чарлз.

Прочетете още