На 21 януари светът отбелязва Международния ден на прегръдката

На 21 януари светът отбелязва Международния ден на прегръдката
21 Януари 2022

Днес светът отбелязва един от най-необичайните празници - Международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 и е известен като Национален ден на прегръщането.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от неговия инициатор пастор Кевин Заборни, защото се пада между рождественските и новогодишни празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. Денят на прегръдката си има свой сайт - nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщащите се през изминалите 12 месеца.

Любопитно: Една легенда гласи, че по време на приятелска прегръдка хората обменят душевна топлина. Психолозите смятат, че хората, които искат да Ви прегърнат в обятията си - самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг.

В настоящите времена прегръдките може да са виртуални, но пак от сърце.

Прочетете още