Честит 1-ви юни - Международен ден на детето

Честит 1-ви юни - Международен ден на детето
1 Юни 2020

Честит 1-ви юни! На малките пожелаваме да имат щастливо детство, а на порасналите ...... запазете детското в себе си!

Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето, в която се гласи, че: „Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра.” През август на следващата година - 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Датата 1-ви юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Днес, Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света.

Прочетете още