Lady Gaga - обвинена в плагиатство на баладата "Shallow"

Lady Gaga - обвинена в плагиатство на баладата
13 Август 2019

Певицата Lady Gaga е обвинена в плагиатство на заглавната песен от филма "A Star Is Born" ("Роди се звезда"), в който играе главната роля с актьора и режисьор Bradley Cooper. Композиторът Steve Ronsen заяви, че подготвя дело за "милиони долари" срещу Lady Gaga. Той твърди, че баладата ѝ "Shallow" съдържа заимстван музикален елемент. Ронсън открил аналогично звучащия елемент в три ноти от песента си "Almost", издадена през 2012 г.

Адвокатът на Gaga заяви пред пресата, че това е просто съвпадение. Като аргумент Orin Snyder посочи като пример няколко други песни с подобна структура нотна структура.

Композиторът пък бе обвинен, че иска да "заработи лесни пари на гърба на успешената творба на звездата". "Това е позорно и неправилно", заяви Snyder.

Можете да сравните двете песни:

Тази година Lady Gaga получи награда "Оскар" за "Shallow" в категорията "Най-добра оригинална песен" и две статуетки Grammy - в категориите "Най-добър поп дует/групово изпълнение" и "Най-добра песен, написана за визуални медии."

Междувременно саундтракът към лентата "A Star Is Born" преди броени дни достигна 2 милиарда стийма в платформата Spotify, което е рекорд за Gaga.

Прочетете още