Гергьовден е! Честит празник на всички именици

Гергьовден е! Честит празник на всички именици
6 Май 2019

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Георги е най-често срещаното мъжко име в България, което изпреварва дори това на Ивановците.

На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и техните производни.

Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

"Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Свети Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял от меча на император Максимилиан заради вярата си. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец.

Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

Може би един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, винo. Днес тези ритуали на Гергьовден се извършват най-често по селата, където все още връзката на човека с природата и земята е по-дълбока.

Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за Свети Георги лятото, а за Свети Димитър - зимата.

Прочетете още