Facebook става на 15 години

Facebook става на 15 години
4 Февруари 2019

Най-голямата социална мрежа в света Facebook днес става на 15 години.

Facebook стартира на 4-ти февруари 2004-та г. от стая в общежитието на Харвардския университет като начин студентите да се свързват с приятелите си. Днес потребители на мрежата в света, създадена от Марк Зукърбърг, наброяват 2,3 милиарда души – към момента компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството.

Facebook струва 500 милиарда долара на борсата и прибира 22 милиарда долара чиста печалба годишно. 34-годишният ѝ основател и директор е с лично богатство от 62 милиарда долара по оценка на сп. Forbes. В същото време Зукърбърг получава символична заплата от 1 долар.

Facebook е имал 2,3 милиарда активни месечни потребители в края на декември. От тях 947 милиона са в Азия и Тихоокеанския регион, 381 милиона в Европа и 242 милиона - в Северна Америка. Компанията не уточнява броя на потребителите по страни, но анализаторите смятат, че те са най-много в Индия, следвана от САЩ, Индонезия и Бразилия. Facebook е блокиран или строго ограничен в някои страни като Китай и Северна Корея.

Около 2,7 милиарда души използват всеки месец едно или няколко от приложенията от "семейството", към което принадлежат едноименната мрежа, Instagram, WhatsApp и Messenger.

За отчетната 2018 година Facebook е показал отлични резултати: 22 милиарда долара печалба при оборот от 55 милиарда долара. Регистрира растеж през всичките години след излизането си на борсата през 2012 година, където в момента социалната мрежа е оценявана на около 480 милиарда долара.

Рекламата, която благодарение на масираното и непрестанно събиране на личните данни на потребителите е насочена възможно най-конкретно, осигурява 98 процента от оборота на Facebook, като най-голям дял се пада на мобилната реклама.

Гигантът от Менло Парк, Калифорния, към 31 декември 2018 година е имал 35 587 служители, което е с 42 процента повече спрямо предходната година. Това е в резултат на тройното увеличение на персонала, натоварен да премахва спорно съдържание от платформата.

Прочетете още