Атанасовден e - Честито на всички именици!

Атанасовден e - Честито на всички именици!
18 Януари 2022

На 18-и януари Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. На този ден имат имен ден: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню и Тинка.

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. На Първия Вселенски събор се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Починал на 80-годишна възраст през 373 г.

Според народните вярвания Св. Атанасий господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. В някои райони на България със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден. Това са последните дни, в които се пеят песни за любов и женитба от моми и ергени. Скоро наближава период на пост и въздържание, период, през който годежи и сватби не се извършват.

Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз и най-вече свинско с бамя.

Празника има и антипод - Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Прочетете още