115 години от обявяването на Независимостта на България!

115 години от обявяването на Независимостта на България!
22 Септември 2023

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на родината ни и се провъзгласява за цар на Царство България.

Великите сили признават Независимото българско царство през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили официално признават българската независимост.

Обявено за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г., дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Прочетете още