10 психологически трика, които ще ви направят по-успешни

10 психологически трика, които ще ви направят по-успешни
14 Януари 2020

Успешната комуникация между хората почива твърде малко на вербалното общуване и твърде много на невербалното - жестове, поглед, осанка, всичко, което индиректно и подсъзнателно оставя определени впечатления у събеседника за нас. Учените са установили, че на мозъка му е нужна една секунда, за да разбере дали може да повярва на нещо или не. Животът ни е научил да не се доверяваме лесно на всеки. Има обаче някои трикове, с които можем да накараме хората поне да ни харесват малко повече. А това означава и по-лесно да ни се доверяват. Ето 10 основни психологически съвета, които могат да ви помогнат да се справите успешно в разнообразни ежедневни ситуации, в каквито всички изпадаме:

1. Когато се запознавате с някого, обърнете внимание на цвета на очите му. Получената информация няма да ви бъде особено полезна, но този вид контакт показва увереност и приятелско отношение.

2. Колкото и трудно да ви е да запомните името на някого от първият път, се опитайте да се справите. Когато го използвате при следваща среща, ще го накарате да ви смята за симпатични и приятелски настроени.

3. Хората винаги имат най-ясни спомени за първото и последното нещо, което им се случва, докато средата остава смътна. Така че, ако отивате на интервю, опитайте се да бъдете първият или последният влязъл в стаята.

4. Когато група хора се смее, всеки инстинктивно поглежда към този, когото чувства най-близък. Това е добър начин да разберете кой с кого е приятел, ако сте на нова работа или при непознати в компания.

5. Най-добрият начин да научите нещо е като го препредавате. Ако придобиете нови знания, ги споделете с някого, така ще тренирате мозъка си и ще запомните в пъти повече информация.

6. Както казват терапевтите – силата на мълчанието е изключително голяма. Ако някой даде незадоволителен отговор на ваш въпрос, не говорете, а поддържайте контакт с очи. Повечето хора ще се чувстват притиснати и ще продължат да говорят, докато не ви дадат адекватен отговор.

7. Огледалното копиране на езика на тялото на човека срещу вас е начин за изграждане на доверие помежду ви.

8. Положението на краката често показва какво мислим. Например, ако се приближите до двама души, които са седнали и разговарят и те се обърнат към вас, но краката им останат да сочат един към друг, това показва, че искат да ги оставите сами. По същия начин, ако говорите с някого и краката му са насочени директно към вас, то той иска да си тръгне.

9. Сърдечното ръкостискане е в пъти по-атрактивно и полезно за вас, отколкото хладното и отпуснато.

10. За хората няма нищо по-важно от самооценката им. Разберете какво мислят за себе си и го използвайте.

Прочетете още