Поп иконата Мадона днес става на 58

Поп иконата Мадона днес става на 58
Снимка: dannyboyarmy
16 Август 2016

Мария Луиза Чиконе (Мадона) е родена е на 16 Август 1958 в Бей Сити, Mичиган, САЩ и днес навършва 58 години. Мадона – една от най-успешните личности в поп-музиката през последните 20 години.

Снимка: revolutionthreesixty

Израства в строго католическо обкръжение. Тя е третото от общо осем деца в семейството. Баща й държи всичките му деца да ходят на уроци по музика. След като прекарва няколко месеца в изучаване на пианото, Мадона успява да убеди баща си да замени тези уроци с курсове по балет.

Учи в гимназията Рочестър Адамс, където е пълна отличничка и членува в мажоретния състав. След като завършва, тя постъпва в Мичиганския университет, където получава стипендия заради постиженията си в танците.Под въздействието на своя учител по танци (Кристофър Флин), Мадона изоставя следването и само след един семестър се премества в Ню Йорк, за да търси успех като танцьорка. Учи модерни танци при легендата Марта Греъм.

След като през 1979 участва като танцьорка в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, Мадона решава да изостави танците и се насочва към правенето на музика. Сформира няколко групи, сред които „Брекфъст Клъб“ (Breakfast Club) и „Еми“ (Emmy). Пише сама няколко песни, чрез които става известна в няколко местни нюйоркски клуба.

Снимка: speechlesssing

Мадона има значителен успех в над 100 страни. Продажбите на албумите ѝ са оценени на стойност около 400 милиона долара, които са продадени, изключвайки сингли и макси-сингли (75 млн.). Най-продаваният сингъл на Мадона е Hung Up с продажби над 9,6 млн копия. Най-продаваният албум на Мадона е The Immaculate Collection с продажби, достигнали 30 млн. копия.

През 1982 г. певицата подписва договор със Сайър Рекърдс (Sire Records). Първият й хит е "Everybody", продуциран от Марк Каминс. Песента стига до номер 3 в класацията на Билборд за танцувални песни (Billboard Dance chart).

1983 г. бележи издаването на първия едноименен албум - "Madonna". Първият сингъл към него е и първият ѝ сингъл в топ 20 на няколко страни. Благодарение на въртенето на песните ѝ от единствения по това време музикален канал MTV, "Madonna" достига до номер 8 в класацията на Билборд за албуми и става 5 пъти платинен.

Снимка: 0xidarse

MTV настойчиво изгражда образа на Мадона като "игрива и секси комбинация от пънк и поп". Изрусената ѝ коса, с личащите се кестеняви корени, секси дантелените ръкавици, виждащото се бельо и коланът с надпис "Boy Toy" (букв.- момчешка играчка) стават запазена марка за поп културата по това време. Албумът "Like a Virgin" излиза през 1984 г.. Смесица е от соул, фънк, ясночуващи се ударни инструменти и бас китари. Същевременно е възприет от поп средите. Шест седмици след издаването му, оглавява американската класация.

Изпълнението на Мадона за първите годишни видео музикални награди на MTV (First Annual MTV Video Music Awards) през същата година се счита за началото на скандалните моменти в кариерата на 26-годишната тогава певица. Мадона излиза на сцената, за да изпее "Like a Virgin", облечена с бюстие-сватбена рокля и колана с надписа Boy Toy. Пеейки, Мадона се въргаля на сцената, излагайки на показ дантелени чорапи и жартиери, прави и няколко движения, събуждащи неприлични асоциации. Подобно държание на сцена през 1980-те се счита за скандално. Кариерата на Мадона разцъфтява.

Промотирането на "Like a Virgin" е първият път, когато Мадона експериментира с имиджа си - това експериментиране става запазена марка за кариерата ѝ. Докато в годините на "Madonna"-ерата, певицата прави по-танцувални песни, включващи синтезатори и ако външният ѝ вид е по-скоро "улично-хлапашки", то в периода на "Like a Virgin" имиджът ѝ е по-чувствен, наподобяващ сексуалния упадък на Лолита.

Снимка: nerdburger

Първото турне на певицата- "The Virgin Tour" - се състоява през същата 1985 година. Билетите за всеки концерт са разпродадени, като тези за първия от поредицата концерти, състоял се в Ню Йорк, са изкупени за 35 минути.

По това време се публикуват черно-бели снимки на Мадона в Пентхаус и в Плейбой. Снимките са правени в края на 1970-те.

Снимка: danielacevallos

1985 г. е отправна точка в кариерата и личния живот на Мадона. Албумът издаден през тази година е повече от успешен, а певицата се жени за Шон Пен на рождения ѝ ден на открита церемония в Малибу, Калифорния.

През 1986 г. Мадона издава третия си албум - "True Blue". Включва хитовете "Open Your Heart", "True Blue", "Live to Tell", "La Isla Bonita" и "Papa Don't Preach". "True Blue" е описан от списанието "Rolling Stone" като "албум за работническата класа.

През 1986 г. Мадона и съпругът ѝ Шон Пен играят заедно във филма "Shanghai Surprise", който бива остро критикуван от критиците. Съпрузите изграждат репутация на враждебност, най-вече заради изблиците не ярост на Пен към папараците. Самите папараци наричат двойката "Poison Penns" (букв.- "отровните Пен").

Певицата предприема световното си турне "Who's That Girl World Tour", което предизвиква първия сблъсък с Ватикана - Папата подтиква феновете ѝ да не посещават нейни изяви в Италия. Почитателите ѝ обаче не обръщат внимание и турнето минава по план.

Мадона издава успешен албум с ремикси - "You Can Dance" през същата година.

През 1989 се развежда с Шон Пен, заради малтретиране.

Еротичната книга "Sex", чиито фотографии са правени от Стивън Майзъл, е издадена на 21 октомври 1992 г. и се продава за 49,95 долара всяка. Насочена към пълнолетните, книгата включва голи фотоси на Мадона заедно с други поп изпълнители или известни личности (като Vanilla Ice например).

Снимка: pretinhas-lyn

Разбунената публика е шокирана и от последвалия албум "Erotica". Издаден, когато Мадона е на 34 години, записът е продуциран почти изцяло от легендарния Шеп Петибоун. Заради скандалността му, клипът към едноименната песен е показан само три пъти по MTV.

През 1995 Мадона пише писмо до режисьора Алън Паркър, който е избран да режисира мюзикъла Евита. С писмото, дълго цели четири страници, Мадона убеждава Алън, че е родена за ролята на Ева Перон. Паркър избира Мадона и очевидно не бърка, тъй като Мадона през 1997 г. печели Златен глобус за най-добра актриса. Мадона получава отлични отзиви за изявата си, а филмът се оказва най-успешният ѝ филмов проект.

Снимка: musicaltroubles

Саундтракът към „Евита“ става дванайстият пореден платинен албум в дискографията на певицата, благодарение на синглите "Don't Cry for Me Argentina" и "You Must Love Me". Последният получава Оскар за песен към филм. И докато тази песен има среден успех по радиата и MTV, то ремиксът на "Don't Cry for Me Argentina" води до успеха на саундтрака.

На 40 години Мадона издава албума "Ray of Light". След "Like a Prayer", това е албумът, който е най-добре възприет от критиците и слушателите - спечелва и 8 награди Грами. От него са продадени над 17 млн. копия. Сингли са "Ray of Light", "Frozen", "The Power of Good-Bye", "Nothing Really Matters" и "Drowned World/Substitute for Love". Шведът Йонас Акерлунд е режисьор на клипа към "Ray of Light", благодарение на който Мадона печели няколко награди на американското MTV през 1998 г.- включително и приза "Клип на годината".

Вече на 42, Мадона издава албума "Music" през 2000 г. Албумът е комерсиален и е добре приет. Той е и най-успешният ѝ от 2000 г. насам албум, продал над 13 милиона копия. Чрез него певицата изоставя религиозните и сексуални теми и набляга на купонджийския дух, като смесва денс, поп и хаус музика. "Music" се превръща в един от най-големите хитове на Мадона и достига до номер 1 в САЩ (първият ѝ сингъл номер 1 след "Take A Bow" през 1995). "Music" е хит навсякъде, включително и в Европа.

Следват поредица от концерти, турнета и албуми, защото Мадона никога не спира, но те не са белязани от толкова грандиозни успехи, както досега.

На 29 август 2009 г. Мадона пее за първи път в България на националния стадион "Васил Левски" в София. Концертът постига огромен търговски успех, най-мащабното публично изпълнение в България с около 60-хилядна публика.

През 2010 г. Мадона и дъщеря ѝ Лурдес представят модната си линия Material Girl. През същата година (ноември 2010) Мадона открива и първия фитнес центрър от веригата си Hard Candy Fitness в Мексико Сити. През 2010 и 2011 г.

През февруари 2012 г. Мадона пее на Super Bowl XLVI halftime show. Това е най-гледаното теливизионно предаване в историята на САЩ до 2014 г. - 114 млн. зрители, когато Super Bowl XLVIII с участието на Бруно Марс събира 115,3 млн. зрители.

През 2012 г. Мадона издава албума MDNA, който застава на номер едно в САЩ и Великобритания, както и в редица други държави. През май същата година тя започва турнето си MDNA Tour, което е второто най-успешно турне на певица в историята (и най-успешното турне за 2012).

Снимка: dannyboyarmy

През 2013 г. Мадона е обявена за звездата, спечелила най-много пари от юни 2012 г. до юни 2013 г.: 125 милиона долара. За турнето и албума си Мадона печели 3 награди Билборд (най-успешно турне, най-успешен денс изпълнител и най-успешен денс албум).

Снимка: mdnarevolution

В заключение можем само да кажем, че Мадона е една от малкото под небосклона. Непрекъснато изненадва и провокира. Абсолютен иноватор в много отношения, от която голяма част от новите световни изпълнители могат само да учат и взаимстват. Тя не спира да се развива и да показва на света, че може още!

И може би най-запомнящата се нейна песен, независимо от многобройните й успехи, завинаги ще остане песента с която Мадона създаде нова ера в световната музика: VOGUE

Тагове: рожден ден

Прочетете още