Защо на 1-ви април отбелязваме Денят на шегата?!

Защо на 1-ви април отбелязваме Денят на шегата?!
1 Април 2020

Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се отбелязва като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги. Откъде обаче, и защо, се е появил този ден? Има няколко версии за това...

Някои приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Според друга терория пък отбелязваме този ден, благодарение на неаполитанския крал Монтерей, на когото по случай спирането на земетресение поднесли риба. Година по-късно владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят да познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1-ви април.

Има и версия, която разказва, че денят на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Британски джентълмени били поканени на тържествена церемония по "изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Денят на глупците.

Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. В нея се споменава, че действието се развива "32 дни след началото на март", което много хора изчисляват като 1 април. Противниците на тази теория обаче смятат, че става въпрос само за съвпадение.

1-ви април е свързван и с шегите на Майката природа, тъй като това е времето от годината, което може да бъде много непостоянно. Ето защо хората смятали, че природата си прави шеги с тях.

И както Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж.", така че усмихнат 1-ви април!

Прочетете още