7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май - Ден на радиото и телевизията
7 Май 2021

7 май е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. Именно на тази дата през 1895 година инж. Александър Попов представя уред за безжично предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния. Апаратът давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

Както историята разказва, от една зала на университетската сграда инж. Попов изпраща в друга зала думите "Хайнрих Херц", които председателят на дружеството написва на черната дъска. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Попов да се сочи за откривател на радиото. През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите.

По-късно е решено 7 май да се приеме за рождена дата и на телевизията.

България е сред първите държави, в които радиото започва да се развива. Съобщения се предават още през Балканската война, а 20 години по-късно радиоапаратите стават част от бита. Но при едно условие. За всеки радиоприемник се е издавало разрешително от пощенските и телеграфните станции, за да може той да бъде закупен и да бъде инсталиран в дома.

Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване. Радиовълните преодоляват границите, разстоянията и свободно достигат до всеки и навсякъде. Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация. То ни помага всеки път, когато имаме нужда от разтоварване, давайки ни хубава музика. Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушаме радио – сутрин преди работа; докато пътуваме; със стария транзистор; през компютъра или телефона си; вкъщи или в колата си - радиото неизменно е част от нашето ежедневие.

Прочетете още