Честваме 13 февруари - Световен ден на радиото

Честваме 13 февруари - Световен ден на радиото
13 Февруари 2018

На тази дата през 1946 г. за първи път "гласът" на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. Днес, по инициатива на ЮНЕСКО, датата 13 февруари е приета и се отбелязва в цял свят като Деня на радиото.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

Радиото е онова, към което сме се обръщали от поколения, винаги, когато ни е била нужна информация. То ни помага всеки път, когато имаме нужда от разтоварване, като ни дава хубава музика. Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация. Използваме радиото, за да доставяме животоспасяващи новини, информация и дори образование до онези места, до които телевизията и интернет не достигат. 

Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор или радиоточката, през компютъра или телефона си, в къщи или в колата си - радиото неизменно е част от нашето ежедневие. То винаги е редом с нас.

Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване. Радиовълните преодоляват границите, разстоянията и свободно достигат до всеки и навсякъде. Много технически новости са навлезли през годините, много са хората, допринесли за да стане радиото това, което е днес – медията, без която не можем. Затова е време да изкажем своята любов и признателност на глас!

Световният ден на радиото за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Честити празник на всички замесени!

Прочетете още