Антоновден е! Честит празник на всички именици

Антоновден е! Честит празник на всички именици
17 Януари 2020

На 17 януари се почита паметта на Свети Антоний. На този ден празнуват имен ден Антон и Антония, Тони, Тончо, Дончо, Донка, Антоанета и Андон.

Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

Тъй като светецът е известен с лечителската си дарба, този ден се свързва с болестите и по-точно с различни ритуали за предпазване от тях. Едно време са се правили питки на този ден, които са се мазали с мед и са се давали на децата. И досега в някои райони на България този обичай се спазва, за да са здрави децата, а и възрастните.

На Антоновден много неща са забранени, именно за да не се разгневи чумата. На жените е било забранено да предат, да тъкат и да плетат, както и да варят боб.

Прочетете още