26 февруари - Ден за живот на бавни обороти

26 февруари - Ден за живот на бавни обороти
26 Февруари 2021

Уикендът още не е настъпил, но опитайте поне днес, за няколко часа да живеете по концепцията "Бързай бавно!", защото 26 февруари е Международният ден на бавните обороти или т.нар. празник на спокойствието.

Идеята за него принадлежи на италианците. Именно те - вечно забързани, темпераментни и емоционални хора - за първи път отбелязаха Деня на бавни обороти през 2007 г., като целта беше всеки да отдели време да се наслаждава на спокойствие във всеки един уникален момент. И това не е изненадващо - в епохата на живот на висока скорост мнозина забравят за малките удоволствия, любимите занимания и като цяло за качеството на живот.
Ако изключим локдауна, е известно, че по-голямата част от трудоспособното население на света прекарва повече от 12 часа в денонощието в работен процес и на работното си място, което рано или късно се отразява на физическото и психическото здраве, а оттам и на най-близкото ни обкръжение - семейството, приятелите, близките ... Затова не е изненадваща и появата на Празника на спокойствието. Негов инициатор е италианската асоциация „Изкуството да живеем бавно“, която издигна лозунга „Отделете време и се насладете на момента!“.

Въпросната асоциация е разработила и 14 "заповеди" за отказ от бързането, които трябва да следвате, ако искате да се научите да усещате всички приятни моменти от битието и да направите живота си по-комфортен. Сред тях е съветът да станете сутрин няколко минути по-рано, за да се насладите на закуска, или, например, да не се изнервяте, когато попаднете в задръстване, като използвате това време за слушане на любимата си музика, четене на книга или разговор с водача на близката кола.

Прочетете още