Защо пандите изглеждат мързеливи?

Защо пандите изглеждат мързеливи?
Снимка: popofatticus
11 Юли 2015

Гигантските панди за известни със спокойния начин на живот, който водят. Сега учените разкриха защо това сладко животно никога не се преуморява, пише "Дейли Мейл".

Изглежда черно-белите зверчета имат намалена функция на щитовидната жлеза в сравнение с други мечки.

Пандите трябва да пестят енергия, защото получават много малко хранителни вещества от бамбуковата им диета и щитовидната им жлеза е една от серията функции, които ги правят бавни.

Дори, когато се движи наоколо гигантската панда използва само половината от енергията, която човек използва, когато стои неподвижно.

Този вид мечки прекарват повечето от часовете, в които са будни в дъвчене на бамбук, но храносмилателната им система, развита първоначално за смилане на месо, както при другите мечки, не е добре приспособена към смилането на бамбука.

Учени от Китайската академия на науките и от университета в Абърдийн изчислили, че пандите получават толкова малко енергия от бамбука, който ядат по цял ден, че трябва да пестят колкото се може повече от нея.

Пандите изразходват съвсем малко повече енергия от известните мързеливи трипръсти ленивци. А пандите в зоопарковете са още по-мързеливи от тези в дивата природа.

Черно-белите мечки в плен са физически активни през 33% процента от времето си, докато при тези в дивата природа тази цифра скача до 49%.

Въпреки, че са подобни на другите мечки, пандите имат много слабо активна щитовидна жлеза, сравнима с тази на черните мечки, когато са в зимен сън.

Учените открили още, че пандите имат по-малък мозък, черен дроб и бъбреци в сравнение с други бозайници със същите размери, което също е функция за пестене на енергия.

Прочетете повече на vesti.bg

Прочетете още