Роботи срещу хора на състезание по четене! Вижте кой печели

Роботи срещу хора на състезание по четене! Вижте кой печели
22 Януари 2018

Alibaba и Microsoft създадоха първите изкуствени интелекти, който успяха да надминат човешкия мозък на тест по четене с разбиране.

„Това е първият път, когато дадена машина е надминала хората при такъв тест“, заявиха от компанията Alibaba. Тестът е бил изработен от експерти на изкуствения интелект в Станфорд, за да се измерят растящите способности за четене на компютрите. Софтуерът на Alibaba е първият, който е успял да победи човешки резултат. Така за първи път резултатът е 1:0 за машините. Тестът е включвал над 100 хиляди въпроса, генерирани на базата на 500 статии от Wikipedia.

Снимка: Hernán Piñera

Разработчиците споделиха радостта си от "важното събитие", но не пропуснаха да споменат, че знаят до какво ще доведе то - много хора ще загубят работата си и ще бъдат заменени от роботи. Те са дотолкова усъвършенствани, че вече могат да отговарят на питания като това защо вали дъжд.

За в бъдеще роботите, които четат с разбиране, могат да се занимават с обслужване на клиенти, да бъдат гидове в музеи и други все още изцяло човешки (засега) дейности.

Прочетете още