Pokemon манията, която завладя света, вече предизвиква инциденти

Pokemon манията, която завладя света, вече предизвиква инциденти
Снимка: pokemon
20 Юли 2016

Млади и стари тичат  и ловят Покемони. Манията не минава без инциденти
 

Целият свят полудя по покемоните. Буквално. Малки и големи отвъд океана, в Европа и Азия не спират да преследват, за да "заловят" с телефоните си едни малки симпатични сини, розови или червени човечета, които се крият сред заобикалящата ни среда.

Ако сте от малцината, които все още не са чули за новата мобилна игра Pokemon Go, за новата покемон мания, можем да я обобщим само с две думи – виртуална реалност.

Снимка: dogzzilla

А с повече думи Pokemon GO е интерактивна игра, пресъздаваща историята на анимацията.

Водещя роля в нея има играчът, който е навън с мобилния си телефон, обикаля реални места, за да търси покемони. Така истинската и виртуалната реалност се сливат в едно.

Благодарение на играта абсурдните гледки по улиците стават все повече – вече и у нас не е изненада да се видят предимно млади мъже, жени и деца, които ходят като хипнотизирани, заболи погледи в смартфоните си.

Постоянно се говори, че благодарение на тази игра геймърите са излезли във външния свят и вместо да си стоят вкъщи, сега обикалят градинки и квартали. Всъщност обаче Pokemon Go е играна от ужасно много не-геймъри, правещи първите си стъпки в света на добавената реалност. Противно на някои мрачни прогнози, засега изглежда, че играта не води до конфликти между ловците на покемони, а точно обратното - обединява хората и ги кара да работят заедно.

Снимка: rolandiatravel

Доста потребители вече признаха из социалните мрежи, че Pokemon Go им е помогнала да се справят със състояния на страх и депресия, дала им е мотив да излизат повече навън и е улеснила намирането на нови приятели, и то на живо, а не само онлайн. Например потребител в Reddit подробно описа, че е бил напълно изолиран в дома си цели 10 години и нямал особено желание за живот, докато не открил играта.

Свалките чрез Pokemon Go също набират популярност, като вече на мода е поканата за среща тип „да излезем да ловим покемони заедно".

Вижте как полицай гони Pokemon и го задържа в патрулната кола.

Снимка: tinuviellie

 

Снимка: tinuviellie

 

Снимка: tinuviellie

Покемон манията обаче предизвиква и инциденти.

Тя е толкова пристрастяваща, че причини наранявания при падане от бордюри и стълби, както и няколко случая на произшествия с разсеяни от играта шофьори.

В Мисури полицията разследва тийнейджъри, които използвали играта, за да примамят и оберат между 10 и 12 жертви, преди да бъдат заловени, а 19-годишно момиче от Уайоминг намерило човешки труп, докато търсело покемони.

В САЩ и Франция медиите вече съобщиха за катастрофи, причинени от шофьори, издирващи покемони, докато карат колите си.


Тагове: Игра

Прочетете още