Отговаряме на въпроса: Защо е добре да се яде шоколад?

Отговаряме на въпроса: Защо е добре да се яде шоколад?
Снимка: Tumblr
25 Февруари 2016

Учудващо или не, но шоколадът се нарежда сред супер храните. Той е надежден източник на енергия, когато сме уморени, подобрява настроението, счита се за афродозиак. Дали шоколадът е наистина толкова здравословен?

Ако ядете много от него, отговорът очевидно е - не. Но има и множество медицински доказани начини, по които шоколадът може да е полезен за здравето. Да уточним, става въпрос за тъмен шоколад със съдържание на какао от 70% и повече.

До този момент учените са установили, че шоколадът е полезен за сърцето, кръвообращението и мозъка, и се предполага, че е възможно да бъде използван в разрешаването на такива големи предизвикателства пред медицината като лечението на аутизъм, затлъстяване и диабет.

Най-новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да помогне на човешкия мозък, да продължава да функционира нормално, дори в напреднала възраст.

Ето основните ползи от шоколада:

Той е добър за сърцето и кръвообращението - тъмният шоколад помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове.

Изследователи във Финландия установиха, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт със средно 17%.

Снимка: Tumblr

Черният шоколад е богат на минерали, като калий, цинк и селен.

Той намалява холестерола - консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“.

Шоколадът е полезен и за кожата, но в умерени количества.

Снимка: Tumblr

Звучи невероятно, но шоколадът може да предотврати диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност. 

Шоколадът е полезен за мозъка. Той не само подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние. 

Вижте повече на edna.bg

 

Тагове: Полезно

Прочетете още