Любопитни новини за всички, които предпочитат да пътуват със самолет

Любопитни новини за всички, които предпочитат да пътуват със самолет
11 Юни 2018

В сезона на ваканциите, предлагаме няколко интересни новини за всички, които обичат да пътуват със самолет и предпочитат този начин на придвижване.

Скоро на летищата в Европа - уникални капсули за сън и отдих

Няколко европейски летища скоро ще се обзаведат с уникални капсули за почивка, сън и развлечения. Те се наричат AirPod и се разработват от словенска компания.

Капсулата се отличава с футуристичен, съвременен дизайн и наподобява малък космически апарат от научно-фантастичните филми. Освен условия за спане, AirPod ще предложи възможност за зареждане на джаджи, гледане на филми и достъп до интернет през Wi-Fi.

AirPod е напълно изолирана от външни звуци, но при желание потребителят може да следи какво се случва наоколо. Освен това капсулата уведомява своя гост за пристигащите и кацащи самолети.

В момента AirPod капсулите са достъпни за предварителни поръчки. Според информации от компанията, първите десет капсули ще бъдат монтирани на няколко европейски летища през третото тримесечие на годината.

Заменят илюминаторите с виртуални прозорци

Освен това стана ясно, че авиокомпанията Emirates планира да замени кръглите прозорци в самолетите, известни още като илюминатори с течнокристални екрани - виртуални прозорци.

Според представители на авиокомпанията, благодарение на виртуалните прозорци пасажерите ще виждат по-качествена и по-детайлна картина, в сравнение с гледката от класическите илюминатори. Изображенията на екрана ще се предават от външни камери. Първоначално виртуалните прозорци ще се появят в пътническите самолети от бизнес клас Boeing 777-300R, но не се съобщава кога точно ще настъпи промяната.

Безпилотни самолети ще возят пътници през 2025 г.

Пътнически самолети, управлявани пряко от земята, ще се появят още през 2025 година. И в момента голяма част от самолетните полети се извършват под управление на автопилот, но в присъствието и с помощта на пилоти-хора. Роботът е способен дори да приземи машината в сложни условия и при ограничена видимост. Според експерти, липсата на пилоти-хора ще позволи на авиокомпаниите да спестят около 35 млрд. долара годишно и цените на билетите да бъдат намалени с около 10%, поради сериозните икономии, които ще постигнат авиопревозвачите.

Проблем с въвеждането на напълно роботизирани самолети може да се окаже страхът на пътниците. Голяма част от тях няма да закупят самолетни билети за подобни полети. Доказано е, че пасажерите се доверяват повече на живи хора, отколкото на електронни системи.

Прочетете още