Българин с награда "Оскар" за кинотехнологии

Българин с награда
8 Януари 2017

Българинът Владимир Койлазов ще бъде награден с най-високата награда „Оскар” от Киноакадемията в САЩ. Това става ясно от официално съобщение на известната филмова организация.

Койлазов е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите. Това са наградите, които остават на заден план от лъскавата церемония с десетки холивудски звезди, но са изключително уважавани в киноиндустрията.

Владимир Койлазов (38 г.) ще бъде отличен за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други.

Церемонията за „технологичните Оскари” (Sci-Tech Oscars) ще бъде на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите „Оскари”, които тази година са на 26 февруари в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

Прочетете още