10 забавни и любопитни факта за Свети Валентин

10 забавни и любопитни факта за Свети Валентин
14 Февруари 2019

Знаем, че празникът на Свети Валентин е католически, а ние си имаме на същата дата Трифон Зарезан. Чудесна комбинация е обаче честването на любовта и виното да се случват на една дата. Всяка година на 14-и февруари милиони хора по целия свят си разменят картички, бонбони, цветя и подаръци за най-специалния ден от месеца – Свети Валентин. Името на празника идва от мъченик, живял през 3 в. на име Валентин. Днес на много места по света влюбените честват Деня на Свети Валентин.

Ето 10 любопитни факта за романтичния празник:

1. Една от най-популярните теории за произхода на празника е, че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Епископ Валентин действал против волята му и извършвал тайни сватби. Затова епископът бил арестуван и екзекутиран.

2. През 1300 година Свети Валентин официално става празник, свързан с любовта и романтиката. Празникът е християнизиран и се празнува в средата на февруари, защото мнозина вярвали, че птиците са започвали сезона на своето чифтосване на 14 февруари, което е и причината гълъбите често да са свързани с любовта.

3. Първите валентинки са били изпратени през 15-и век. През 17-и век хората започнали да обменят картички и писма за празника.

4. Около 73% от мъжете подаряват цветя за Свети Валентин.

5. В началото на 19 век лекарите често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да намалят своите копнежи по изгубената любов.

6. Червената роза е любимо цвете на Венера, която е римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветята на любовта, защото червеният цвят означава силни романтични чувства.

7. Според проучване на известна компания за производството на презервативи, продажбите на кондоми са почти 30% по-високи около Деня на влюбените. И това съвсем не е изненадващо, защото през март се продават най-много тестове за бременност от всеки друг месец в годината.

8. Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

9. За всеки Ден на Влюбените в италианския град Верона, известен като градът на Ромео и Жулиета, пристигат около 1000 писма, адресирани до Жулиета.

10. Въз основа на статистическите данни, около 3 на сто от собствениците на домашни любимци им подаряват подаръци за Деня на Свети Валентин.

Прочетете още